Flyktingkrisen – mitt helhetsintryck (insänd i början av december)

by mojuppsats

Innan man säger något om flyktingkrisen, tror jag att måste man förklara en språklig sak. Det är viktig att accentuera skillnaden mellan orden flykting och migrant dvs. ekonomisk migrant, och orden att fly och att flytta. Varför? Eftersom under de senaste månaderna har man ofta likställt eller förväxlat dem och det är inte samma sak! FN:s definition av en flykting är ”en person som lämnat sitt hem och som inte kan återvända dit på grund av fruktan för förföljelse beroende på etnicitet, nationalitet, tillhörighet till viss samhällsgrupp, religiös eller politisk uppfattning eller de som tvingats lämna sitt hemland på grund av krig eller inbördeskrig.” Migrant är en person som har lämnat sitt hem frivilligt eftersom hen är till exempel arbetslös men svävar inte i livsfara. Så denna viktiga skillnad är att flyktingar flyr och migranter flyttar. Efter att skillnaden blivit klar kan man förklara några elementära frågor – vem är det som flyr, varför flyr så många och varför flyr de till Europa. Flyktingar flyr till Europa från två delar av världen – Mellanöstern och Afrika. De flesta av dem som flyr från Mellanöstern är från Syrien och Irak. Det finns också många ekonomiska migranter som flyttar till Europa från Pakistan och Afghanistan. Afrikaner som lämnar sitt hem kommer från Eritrea, Nigeria, Ethiopia, Somalia, Burundi och Sudan. Under flera månader har det kommit afrikaner över Medelhavet till den italienska ön Sicilien. De gör en livshotande färd över ett obändigt havet i jakt på ett bättre liv. De är medvetna om att de tar en gigantisk risk. När man tar kontakt med en smugglare, vet man inte om man kommer att dö eller överleva. När man går ombord, vet man inte om man kommer att dö eller överleva. Men det finns inte säkerhet i ens land, det finns inte fred, det finns inte ett normalt liv och det är den enda vägen att man kan ta. Människor som tar den vägen över Medelhavet tror att Europa är deras fristad och kan uppfylla alla deras förväntningar om ett bättre liv. De som kommer från Mellanöstern tar rutten via Turkiet och de grekiska öarna till Balkanländerna. Sedan hoppas de att komma främst till Tyskland och Sverige.

Inbördeskriget rasar i Syrien sedan 2011. Så länge jag minns, har det varit aldrig lugn och stillhet i Irak, bara oroligheter. En problem är att USA alltid sticker näsan i andras affärer, och det andra problemet är att många ‘rebellgrupper’ har dykt upp. Förutom kriget i Syrien, är det största problem att en annan grupp har dykt upp – den så kallade IS. 
Om kriget och oroligheterna i Mellanöstern har pågått så länge, frågar man sig varför har flyktingarna kommit i så stort antal nu och inte förr. Att Angela Merkel bjöd flyktingar till Tyskland och Europa är, tror jag, den största anledningen till flyktingarnas ankomst.
Det finns bland annat en problem med Turkiet, Grekland och Bulgarien. Turkiet utnyttjar situationen till att utpressa EU. Turkiet släpper flyktingar och migranter över gränsen eftersom landet vill bli medlem i EU. Det finns också indikationer att Turkiet indirekt stöttar IS och det kunde vara ett argument för Turkiets passiva roll i kampen mot IS. Grekland har enorma skulder och kan inte bära mer kostnader eller så har landet släppt människor över gränserna eller utnyttjat dem (t.ex. smuggling på ett omänskligt sätt). Flyktingar mishandlas och hotas i Bulgarien och är inte välkomna där. Dessutom, trotsar den så kallade Visegrad-gruppen (Ungern, Slovakien, Polen och Tjeckien) EU och vill inte acceptera flyktingar. Till exempel, tillåter Ungern inte att flyktingar kommer in och därför har statsministern Orban byggt ett taggtrådsstängsel mot Kroatien och Serbien. Slovenien har också byggt taggtrådsstängsel mot Kroatien eftersom landet vill ha en bättre kontroll över flyktingströmmarna. Dessa länder är inte de enda, andra har gjort det och det finns länder som tänker göra det. Är stängsel och murar verkligen en lösning? Är det det bästa Europa kan göra? Man kan kritisera till exempel Ungern, men extremhögern växter i hela Europa. Sverige och Kroatien är inget undantag. Mer och mer bevittnar man främlingsfientlighet både i Sverige och Kroatien samt i andra länder i Europa. EU knakar. Länderna med stängsel påminner om fängelser. Det kunde bli ett tredje världskrig. Jag undrar om det finns någon som tänker på människor och människoöden. Jag är inte övertygad. Man har tittat på nyheter om oroligheterna och kriget i Mellanöstern så länge att man blivit immun. Man ser det inte längre. Man har lyssnat så länge på teve om fattigdom, sjukdomar och oroligheter i Afrika att man blivit immun. Man hör det inte längre. IS ödelade världsarvsstaden Palmyra och andra kulturhistoriska platser i Syrien och Irak. Ingen stoppar IS i dess omänskliga förstörelse av män, kvinnor, barn, kultur och historia. För fruktansvärda saker händer i Mellanöstern eller Afrika, blundar man eftersom man tror att det inte angår en. Man tänker att det inte är nära så man bryr sig inte. Men nu har oroligheterna knackat på dörren och är allestädes närvarande. Vad som ska hända och vad Europa och resten av världen ska göra vet man inte. När jag tittar på allting som händer, undrar jag vilka vi människor är om detta att utplåna oss från jordens yta är så enkelt och knappast märkbart. Jag undrar vilka vi människor är om vi kan försvinna på ett ögonblick och om hela världen blundar i detta ögonblick. Jag undrar om det kommer en dag i morgon också?

 

Maša Virag

Advertisements