Uppsats om flyktingkrisen (insänd i början av december)

by mojuppsats

Mot bakgrund av de saker som hänt i Europa och världen under de senaste månaderna och åren kan man säga att världen som vi känner den genomgår seriösa förändringar. Ett av de största och mest omtalade problemen i dag är (vid sidan av IS) flyktingkrisen som drabbar Europa och djupt skakar världsdelens rötter. Det är den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, och proportionerna av den växer med varje timme. Många diskuterar om det utan att känna till orsaker och bevekelsegrunder som är avgörande för förståelsen. Jag ska försöka att förklara det fullständigt, men jag ska också ge ett kroatiskt och svenskt perspektiv, eftersom båda länderna spelar en mycket viktig roll i flyktingkrisen. De flesta som kommer genom Turkiet och Grekland är från Mellanöstern. Inbördeskriget i Syrien inleddes 2011 mellan regeringstrupper ledda av president Bashar al-Assad och olika oppositonella grupperingar. Det inleddes under den arabiska våren och slutet av det är inte i sikte. Det finns många sidor inblandade och hela platsen är i fullständigt kaos, som det tyvärr brukar vara i Mellanöstern. Det är ännu mer komplicerat när vi beaktar Nato och Ryssland som båda har sina egna intressena i konflikten. Det är inte bara inbördeskriget som rasar där; ett stort eller ännu större problem är Islamiska staten, förkortat IS, en jihadistisk terrororganisation aktiv i Syrien och Irak.

De som kommer över Medelhavet är också från Syrien, men de flesta är från Afrika: Eritrea, Somalia, Nigeria, och så vidare. Som det brukar vara i sådana situationer är det vanliga människor som blir skadade av förvrängda idéer om politik och religion. Men inte alla som kommer till EU flyr från kriget – några flyttar i förhoppning om ett bättre liv. Kanske vi bör lära oss skillnad mellan flyktingarna som flyr för sina liv och migranterna. Kan vi skicka tillbaka de så kallade ekonomiska migranter? Är det rättfärdigt att göra det?  Både Sverige och Kroatien spelar en viktig_ roll i krisen, och skillnaden är att flyktingar går igenom Kroatien på väg till Sverige och andra länder i EU. Kroatien är en viktig punkt längs vägen eftersom även om de passerar Grekland identifieras de flesta av flyktingarna här. I norr gränsar Kroatien tilll Ungern och Slovenien – som stängt sina gränser med taggtråd och andra vill göra det. Men kroatiska regeringen gjort en stor insats för att föra flyktingarna på deras väg norrut. Ändå får Kroatien inte bli ett slags “hotspot”-centrum för flyktingar. Även om det finns infrastruktur nu kan Kroatien inte vara en flyktingförläggning. Vi har för lite resurser och de flesta om inte alla vill gå längre än Kroatien. Kroaterna visade sina stora hjärtan med alla typer av humanitära insatser. Den största är förmodligen den så kallade “Are you Syrious?” De är alla volontärer och de samlar in mat, kläder och andra förnödenheter som de kör till gränsen och mottagningsläger.

Sverige å andra sidan har antagligen fler komplikationer med flyktingar. Sverige är en av de största mottagarländerna och de mängder av flyktingar som kommer kan förändra landet på många sätt. Alla dessa människor behöver en plats att bo och jobb för att försörja sina familjer, och det kostar väldigt mycket. Förra året offentliggjorde Migrationsverket  en siffra – elva miljarder kronor. Problem uppstår också när flyktingar inte kan  anpassa sig till samhället, och naturligtvis vice versa. På lång sikt är könsfordelningen ett stort problem – dr flesta av dem som kommer är män, och för Sverige som har könsfördelningsproblem utan flyktingar blir det ännu större problem nu. I båda länder, Sverige och Kroatien, finns en del människor som inte vill ta emot flyktingarna, och de sprider hat och desinformation. Ta vad de säger med en nypa salt.

Eftersom fler och fler människor kommer till EU med varje dag som går finns det ett växande behov av en plan eller en lösning, eller åtminstone av en bättre och djupare förståelse av vad som händer i sin helhet. Att stänga gränserna är säkert en mycket hycklande lösning, men om Europa fortsätter att ta emot flyktingarna finns det kanske en risk för problem med jobb, ekonomi, kultur, könsfördelning och så vidare.. I alla fall bör vi vara öppna och humana på alla möjliga sätt. Om folk har tillräckligt med medvetenhet och empati och kärlek till varandra, kan flyktingkrisen ses i ett bredare sammanhang, som en början på en samexisterande livsstil mellan olika religioner och människor; flyktingkrisen kanske testar Europas mångkulturalitet. Ordet kris har sitt ursprung i det gamla grekiska krisein, vilket betyder avsöndra eller utsöndra – vi som civilisation nådde en kris och nu får vi en chans att se hur det verkligen står till mellan våra kulturer på det här planet. Krisen avsöndrade möjligheter och chanser till handling, verksamhet. Vi får en chans att skilja gamla vägar från de nya. Vi kan gå framåt endast genom krisen.

 

Luka Pezerović

Advertisements