DE SOM HAR GÅTT FÖRE OSS

by mojuppsats

I Henrik Nilssons artikel De som har gått före oss står det att det blir mer och mer populärt att åka på semester ut i naturen, speciellt till platser där man kan fotvandra. Många böcker som talar om vandringsstigar och äventyr på sådana platser har kommit ut under de senaste åren. En av böckerna om det ämnet är On Trails som är skriven av den amerikanske författaren Robert Moor. Han vandrade längs Appalachian Trail i ett halvår och skildrade sin erfarenhet: platser han passerade genom, personer han träffade på vägen, och, enligt artikeln det viktigaste, „vandringens glädjeämne och vedermödor“. Moor skriver också om den kulturhistoria som stigarna har. Till exempel vandrar han i North Carolina med historiker som undersöker spillrorna där infödda amerikaner lämnade viktiga spår av sin kultur. Där finns information om det folkets världsbild, „ett väldigt bibliotek med nedärvd kunskap – med etiska, andliga och kosmologiska drag“. Det betyder att man, genom att vandra, kan känna en förbindelse med dem som har gått på samma platser för många århundraden sedan. En av artikelns punkter är att vi gillar att vandra eftersom vi vet att våra förfäder gjorde detsamma, och att våra avkommor också kommer att göra det. 

Det har noterats att några viktiga tänkare och konstnärer från vår historia gillade att gå. Filosofer som Sokrates och Aristoteles i det antika Grekland, såväl som Kant, Kierkegaard och Nietzsche tyckte att promenaden var viktig för deras arbete. Baudelaires promenader genom gatorna i Paris och Bashos genom Japan hjälpte dem att skapa viktiga dikter i världens poesi. Det finns en anslutning mellan promenad och tänkande. Vi måste tänka när vi går, och vi måste gå när vi tänker. Den processen är inte reserverad för stora filosofer och poeter. Det händer i det vardagliga livet att människor går på en promenad när de måste fundera på något. Det är också normalt att man går runt i rummet när man pratar i telefon eftersom det då blir lättare att fokusera på något som inte är framför en. Gående förbättrar vår kreativitet och problemlösningsförmåga. Den älskade kroatiska tecknade seriekaraktären Profesor Baltazar går fram och tillbaka i sitt laboratorium varje gång när han måste lösa någon problem. 

Utforskandet är också en del av vandringens lockelser. Man gillar att utforska nya vägar, stigar i skogen eller gator i en stor stad. Turismen är byggd på ens önskan att se något nytt och att vara någonstans där man aldrig har varit tidigare. Vandring är ett sätt att lära känna oss själva och världen i vilken vi lever. Vandring i naturen hjälper oss också att känna det som om vi lever i en enklare tid. På samma gång funderar vi på komplexa ämnen där. Det är en blandning av det instinktiva och det intellektuella. 

 

Tihana Sinobad