“Din hjärna”

by mojuppsats

”Din hjärna” är ett program på SVT i vilket Anders Hansen visar oss vilka funktioner våra hjärnor har, hur viktiga de är och hur de är kopplade till till andra delar av våra kroppar.

Det här programmet är gjort så att man kan förstå det väldigt bra även om Hansen använder ett mycket vetenskapligt språk för att tyda olika processer i våra hjärnor. Men för att underlätta det för oss används många bilder och några saker förklaras flera gånger.

I episoden om stress avslöjar Hansen vad stress är och vilka effekter den har för vår kropp och jämför det med den förflutna tiden. Ofta jämförs det som vi känner idag med de känslor som människor hade för hundratusen år sedan. Det är intressant hur man blir larmad på samma sätt för olika faror, dvs. farorna ändras under tiden, men larmet är oförändrat.

När man är under stress, använder man inte den mest nyttiga delen av sin hjärna där vårt logiska tänkande finns och impulskontrollen (frontalloben) utan djupt liggande områden och den delen gör så att man kan fatta beslut som kan vara destruktiva. Man tror att man inte har tid för att tänka lite och man bara agerar och gör den första saken som man kan komma på. Det är därför man gör fruktansvärda saker när man är under stress. Därför måste människor som har ’’stress’’ som jobb  kunna agera och ibland gå emot sina instinkter. Men stress har också några positiva effekter som till exempel snabbhet. Man reagerar mycket snabbare under stress och för några typer av jobb är det jätteviktigt. Man kan träna sig I att dämpa stressen, men det finns ingen universell träning. Varje stresstyp behöver sitt eget slag av träning.

Människor som överlevt några behagliga erfarenheter kan känna sig under stress till och med efter en längre period. Det är någon sort av stress blandad med ångest. Om man är stressad under en lång period (flera månader eller år) då kan man förlora sin ork och börja känna sig dålig och man kan bli psykiskt sjuk. Och i en sådan situation skulle det vara bra om man pratade med någon eller sökte upp någon specialist för att få hjälp.

Som jag sagt tidigare har stress också några positiva effekter. Utan stress i livet blir man ledsen eftersom man inte får några stimulanser. Men man måste kunna hitta balansen. Det var väldigt intressant när Hansen avslutade med säga att till och med en expert på stress som Robert Sapolsky har problem med stress och kan inte bli av med den.

Det andra avsnittet som jag tittat på är det om fysisk aktivitet och hur våra hjärnor påverkas av det. Jag valde det här avsnittet eftersom jag älskar motion men vet inte mycket om hur fysisk aktivitet kan kopplas till våra hjärnor.

Att röra sig är jätteviktigt eftersom det gör oss yngre och våra kroppar friskare och den här tesen konfirmeras av Anders. Att rörelse är viktig för människor ser man från ben som tillhört människor för 7000 år sedan. Den typ av ben  kan finnas hos löpare idag. Idag tar man 5000 steg mindre per dag än våra förfäder och det för till förändringar på våra ben men också på andra delen av våra kroppar.

För att  se hur motion påverkar våra liv bestämde sig Hansen för att ändra på sina motionsvanor. Han skulle ta mindre än 2000 steg per dag och en kvinna skulle ta mer än 18000. Bara en vecka senare började han må illa, han började glömma saker och kunde inte hitta lösningar på olika problem. Kvinnan sa att det hade varit lite svårt för henne eftersom hon måste anpassa sitt liv, men hon kände sig bättre, kunde sova bättre och sa att hon ville försöka fortsätta gå så mycket.

Den mest intressanta saken som nämns i programmet är att om man vill skaffa ny information måste man röra sig och inte stanna på samma plats. Och det är tack vare motion som våra hjärnor kan producera nya hjärnceller.

Man sitter mer än man någonsin gjort förut och om motion påverkar produktionen av hjärnceller (det förhöjer produktionen) innebär då detta att vi människor blir dummare för varje ögonblick vi spenderar i våra soffor?

De två avsnitten som jag tittat på är kopplade till varandra och utan att titta på de andra som finns, vågar jag säga att de också är det. Varför tror jag så? Jag tror så eftersom alla avsnitt handlar om hjärnor och deras roll i våra liv, men inte bara det. Vi vet att hjärnan är vårt viktigaste organ som styr över våra kroppar och håller samman allt. Det här programmet är mycket roligt och nyttigt. Det är gjort på ett bra sätt, mycket interaktivt och inte svårt  att förstå.

 

Jelena Belinić